ĒD AR ALU. ŪSIŅI

Laiks ziedot auglības dievam Ūsiņam! Lai atvērtu auglības vārtus, mūsu senči ziedoja olas, sīpolu mizas, spalvas, kaulus, naudas gabalus un sarkanu vilnas dziju. Lai tradīciju turpinātu modernie pagāni, var ziedot kredītkartes, mašīnas atslēgas, nonēsāto zīmolu...

Lasīt tālāk »

ĒD AR ALU. Pavasara saulgrieži

Kas tik te nav! Te nav padomi, kā krāsot olas. Te nav padomi, ko darīt ar vārītām olām pēc svētkiem. Un te nav receptes, kas sacerētas svētnama ķēkī. RECEPTES: Griķu plāceņi ar plūkātu cūkgaļu un...

Lasīt tālāk »

ĒD AR ALU. METEŅI

Gaisā jaušams pavasaris. Dienas kļūst garākas. Un saule atkal kāpjas augstāk. Ir pienācis laiks svinēt Meteni, doties ciemos un maskoties. Kā arī mieloties ar cūkgaļu, grūbām, pākšaugiem un, protams, alu. Mūsu Meteņu maltītē ciemošanās izpaliks....

Lasīt tālāk »

Ēd ar alu. Ziemas saulgrieži

Mūsu senči ziemas saulgriežos svinēja auglību. Tā bija zīme, ka saule atgriezīsies un tumsa palēnām atkāpsies. Ziemas periodā, kad darbi apdarīti, cilvēki, lai izprecinātu savas atvases, uzņēma ciemiņus. Jauniešus ģērba maskās, lai tie nezinātu, kā...

Lasīt tālāk »

Ēd ar alu. Mārtiņdienas mielasts trīs kārtās

Kāpēc Labietis ēd? Domājot par to, kur mēs atrodamies pasaules alus kartē, redzam, ka esam apskaužami ērtā pozīcijā. Proti, mūsu pūrā ir unikāli darījumi, kas vislabāk raksturo Latvijas garšu. Un kāpēc gan šīs garšas nepiejaucēt...

Lasīt tālāk »

Kāpēc PAGAN BREWS

Šis sauklis nu jau gadu rotā gan pudeles, gan dažādus suvenīrus. Īsumā – PAGAN BREWS visprecīzāk raksturo to, ko mēs, kā alus darītava LABIETIS, uz sava desmitgades sliekšņa pārstāvam uz alus pasaules skatuves. Tas iekļauj...

Lasīt tālāk »

Jaukie jaukteņi

(Līdz 10 minūšu lasāmviela) Aldara arods ir viens no tiem gadījumiem, kad nosaukums īsti neatbilst patiesībai. Būsim godīgi – aldaris vien “uzklāj raugam galdu” un tad gaida, cerībā, ka pēc dzīrēm rezultāts būs pēc iespējas...

Lasīt tālāk »

Alus un koks. 1. daļa

Ar sveicieniem no Asteriksa Koka trauku izmantošana dažādās alus darīšanas stadijās nav nekāds pēdējo gadu jaunievedums. Pirmās ziņas par koka traukiem, kas izgatavoti no dēlīšiem un sajūgti kopā ar klūgām vai stīpām, atrodamas jau Senajā...

Lasīt tālāk »

kā uzbrūvēt alu mājās?

Katrs ir aizdomājies par to cik forši būtu uzbrūvēt savu alu. Taču daudziem tas šķitis nesasniedzams mērķis, jo noteikti vajag speciālus traukus, caurules, piltuves un citas uzpariktes. Atrunas ir beigušās 15 minūtēs Edgars Melnis izstāstīs...

Lasīt tālāk »

Ne viss ir IPA

Lai gan arodalus (amatalus, kraftiņš, amatnieku alus, garšīgs alus) Latvijā dzīvojas vismaz 5 gadus (neskaitot vēl ilgāku laiku specializētos veikalos un mājbrūvētāju vidū), plašākas sabiedrības izpratne par alus stiliem aizvien ir ļoti ierobežota. Neatkarīgie aldari...

Lasīt tālāk »

Kas ir amatalus, jeb kā definēt Craft beer

“Kādreiz bija vienkārši. Tu pasaki “alus” un tev ielej alu – viss, nekādas pratināšanas! A tagad?” – Garšas jautājumu nogurdināts Labieša klients, Alus darbnīca “Labietis”, 2018. Pēdējo trīs gadu laikā vārdnīcā parādījušies jauni termini –...

Lasīt tālāk »

Medus, medalus un miestiņš

Īsa ekskursija medus raudzēšanas vēsturē un etimoloģijā Latvijas teritorijā, kuras mērķis ir aizsākt diskusiju par konsekventu terminoloģiju mūsdienu latviešu valodā jautājumos, kas saistīti ar medus izmantošanu alus darīšanā. MEDUS KĀ CUKURA AVOTS Medus ir koncentrētākais...

Lasīt tālāk »

Leģendām apvītais Pokaiņu mežs

Jau ilgu laiku krodzinieki mēļo leģendas par miežu vīnu, kas smēlies spēku konjakā mucā. Priežu pumpuru smeķis apvienojas ar ozolkoku, radot bagātīgu aromātu, kamēr iesalainu augsta-alkohola līmeņa mugurkaulu papildina maigas konjaka notis. Alus, kas pieprasa...

Lasīt tālāk »

Grieķu alus lāsts

KĀ ASPRĀTIS AISHILS NOGRŪDA ALU NO OLIMPA. Raudzēto dzērienu vēsture līdz salīdzinoši nesenam laikam vienmēr bijusi cieši saistīta ar reliģiju, līdz ar to šiem dzērieniem allaž piedēvētas dažādas ticībā balstītas īpašības. Reta ir senā kultūra,...

Lasīt tālāk »