ĒD AR ALU. Pavasara saulgrieži

Kas tik te nav! Te nav padomi, kā krāsot olas. Te nav padomi, ko darīt ar vārītām olām pēc svētkiem. Un te nav receptes, kas sacerētas svētnama ķēkī.

RECEPTES:

Griķu plāceņi ar plūkātu cūkgaļu un kraukšķīgajiem sīpoliem

pupinu_kiploku_smerinsGriķu plāceņiem vajadzēs
    • 150 g griķu miltus
    • 300 g kviešu miltus
    • 250 ml siltu ūdeni
    • 10 g sāli
    • 60 ml rapšu eļļu
    • 1 tējkaroti cepamo pulveri

Pagatavošana

Bļodā samaisa miltus, sāli un cepamo pulveri. Pakāpeniski pievieno ūdeni un eļļu. Mīklu mīca 5 minūtes. Izveido 15 līdz 20 bumbiņas, izvieto uz paplātes, kas nokaisīta ar miltiem. Pārklāj ar mitru dvieli un atstāj uz pusstundu. Starp diviem dēlīšiem, kas aptīti ar plēvi, liek mīklas bumbiņas un saspiež plakanas. Karsē pannu uz lielas uguns. Plāceni liek uz sausas pannas, un cep no abām pusēm, līdz parādās burbuļi.

Plūkātai cūkgaļai vajadzēs
  • 1.5 kg cūkas plecu
  • 2 ēdamkarotes brūno cukuru
  • ½ ēdamkaroti čili pulveri
  • 2 ēdamkarotes kūpinātas paprikas pulveri
  • 1 tējkaroti ķiploku pulveri
  • 1 tējkaroti maltas ķimenes
  • 1 tējkaroti sīpolu pulveri
  • 1 tējkaroti sāls
  • ½ tējkaroti maltus melnos piparus
  • 60 ml ābolu etiķi
Gaļas marinēšana

Bļodā samaisa garšvielas. Garšvielu maisījumam pievieno ābolu etiķi. Gaļu ierīvē ar garšvielu maisījumu. Gaļu ieliek bļodā, pārklāj ar plēvi un atstāj uz nakti ledusskapī marinēties.

Pagatavošana

Nākamajā dienā gaļu liek cepamtraukā, ielej 300ml ūdens, pārklāj ar foliju. Krāsni uzkarsē līdz 140C. Gaļu cepeškrāsnī cep 5 stundas.
Pēc 5 stundām pārbauda, ja gaļa jūk ārā, tā ir gatava. Ja nepieciešams, pacep vēl kādu brītiņu. Kad gaļa gatava ļauj tai atdzist. Kad tā atdzisusi, saplūkā to mazās strēmelēs.

meza_recepteCeptu sīpolu majonēze
  • 3 sīpolus
  • 400 ml rapšu eļļu
  • 3 olas
  • Citronu
  • 5 g sāli

Pagatavošana

Sīpolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Liek uz pannas un sutina uz vidējas uguns. Kad sīpoli sāk brūnēt, pievieno eļļu. Turpina karsēt uz lēnas uguns. Eļļu nokāš un liek dzesēties. Kad sīpoli padzisuši, sagriež tos smalkāk.

Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus liek bļodā, pievieno citrona sulu no 1/3 citrona. Pievieno sāli. Blendē ar rokas blenderi vidējā ātrumā un pakāpeniski, lēnām pievieno aukstu sīpolu eļļu. Blendē līdz iegūst biezu majonēzi. Gatavajā majonēzē iemaisa sīpolus.

Kraukšķīgie sīpoli
    • 3 sīpolus
    • 400 ml eļļu
    • 60 g kartupeļu cieti

Nomizo sīpolus un sagriež plānās ripiņās. Eļļu lej katliņā un uzkarsē līdz 180C. Sīpolus apviļā cietē un vāra eļļā līdz tie kļuvuši zeltaini brūni. Izņemot no eļļas kārto uz papīra dvieļa, pārkaisa ar sāli un ļauj atdzist.

Kuru alu izvēlēties?
Uz plāceņa kārto plūkāto cūkgaļu, liek sīpolu majonēzi, kaisa pāri ceptos sīpolus un ēdot, piedzer maigo Balto aborigēnu vai saudzīgo Ķēniņmeitu.

SVIETĀ SAUTĒTA VISTA AR TOMĀTIEM UN PUPIŅĀM

pupinu_kiploku_smerinsMarinādei vajadzēs
  • Veselu vistu
  • 100 g sāli
  • 2 l ūdens
  • 2 lauru lapas
  • 2 ķiplokus

Gatavošanai vajadzēs

  • 180 g sviestu
  • 800 g tomātus savā sulā
  • 2 sīpolus
  • Ķiploku
  • 2 ēdamkarotes medu
  • 1 tējkaroti maltu kanēli
  • 1 tējkaroti maltu koriandru
  • 20 g sāli
  • 5 lauru lapas
  • 1 tējkaroti ķimenes
  • 1 tējkaroti paprikas pulveri
  • 1/3 tējkaroti čili pulveri
  • 300 g vārītas pupas
  • Zaļumus
Marinēšana

Lielā traukā liek vistu un lej pāri ūdeni ar sāls maisījumu, kam pievienotas lauru lapas un rupji sagriezti ķiploki ar visām mizām. Vistu atstāj ledusskapī uz nakti marinēties. Nākamajā dienā vistu izņem no marinādes un sagriež mazos gabalos.

Pagatavošana

Uz vidējas uguns uzkarsē katlu. Pievieno sviestu un liek cepties vistu, vistas gabaliņus apcep no abām pusēm. Gaļai pievieno rupji sagrieztus sīpolus un medu, sutina aptuveni 15 minūtes. Pēc tam pievieno tomātus, garšvielas un pupiņas. Sautē vēl 20 minūtes. Pasniedzot pārkaisa ar rupji grieztiem zaļumiem.

Kuru alu izvēlēties? Vistai piestāvēs gan Radziņš, gan Akmeņrags. Abas izvēles būs kompliments plašajai garšvielu ainavai. Savukārt Rūsiņu novērtēs tie, kas bauda dzīves pretstatus.

CEPTS SIERS AR MEDU UN OGU IEVĀRĪJUMU

Ugunskura_maize_cepta_uz_iesma
Vajadzēs
  • 500 g svaigu sieru (piemēram Sierštelles sieru ar ķirbju sēklām, Nīcas sieru, Lapzemes sieru)
  • 100 g sviestu
  • 3 ēdamkarotes medu
  • 2 ēdamkarotes ziedputekšņu
  • 200 g saldētas brūklenes
  • 200 g saldētus ķiršus
  • 200 g cukuru
  • 2 kanēļa standziņas
  • Anīsa zvaigzni
  • Rozmarīna zariņu

Pagatavošana
Brūkleņu un ķiršu ievārījums
Katliņā liek saldētās ogas, cukuru, kanēli, anīsa zvaigzni, rozmarīnu un čili. Vāra uz lēnas uguns līdz iegūst biezu ievārījumu. Ievārījumam ļauj atdzist.

Cepts siers
Sieru griež biezās šķēlēs. Sieru cep sviestā uz vidējas uguns līdz tas kļuvis zeltaini brūns no abām pusēm.

Pasniegšana
Uz šķīvja liek tikko cepto sieru, pāri lej medu, pārkaisa ar ziedputekšņiem un pasniedz ar ogu ievārījumu.

 

Kuru alu izvēlēties?
Uz plāceņa kārto plūkāto cūkgaļu, liek sīpolu majonēzi, kaisa pāri ceptos sīpolus un ēdot, piedzer maigo Balto aborigēnu vai saudzīgo Ķēniņmeitu.