ĒD AR ALU. METEŅI

Gaisā jaušams pavasaris. Dienas kļūst garākas. Un saule atkal kāpjas augstāk. Ir pienācis laiks svinēt Meteni, doties ciemos un maskoties. Kā arī mieloties ar cūkgaļu, grūbām, pākšaugiem un, protams, alu. Mūsu Meteņu maltītē ciemošanās izpaliks. Iesim pārgājienā! Šoreiz Labieša ķēķa meistars Andris Ūpis pacenties, lai ikvienam, kurš dodas dabā būtu iespēja maltīti ieturēt svaigajā pavasara gaisā, kādas sīkstas upītes ielokā.

RECEPTES:

GRŪDENIS – GRŪBELIS

grudenis_grubelis_recepteVajadzēs 
  • Pusi kūpinātas cūkas galvas
  • 0,5 kg grūbu
  • 3 burkānus
  • 2 sīpolus
  • Puravu
  • Selerijas sakni
  • Ķiploka galviņu
  • Sāli
  • Melnos piparus
  • 10 smaržīgos piparus
  • 3 lauru lapas
  • 300 g krēmsiera
  • 100 g sviesta
  • 100 ml augu eļļas
  • 100 g kraukšķīgi ceptu sīpolu
  • 300 g nogatavināta cietā siera
  • 0,5 kg mazu kartupeļu
  • 2 lielus kartupeļus
  • 1,5 l buljona
Pagatavošana

Darbi, ko vērts izdarīt mājās
Noskalo grūbas. Skalo tik ilgi, līdz ūdens vairs nav duļķains.
Kad tas izdarīts, iemērc grūbas tīrā, aukstā ūdenī un atstāj uz nakti.
Mazos kartupeļus nomazgā, mizu atstāj. Kartupeļus liec vārīties un ūdenim pievieno 1 ēdamkaroti sāls. Šoreiz kartupeļus nevajag izvārīt līdz galam mīkstus, tos turpināsi cept ugunskurā.
Rūpīgi jānomazgā visi sakņu dārzeņi. Nomizo un saglabā mizas, tās noderēs buljonam.
Nomizo sīpolus, mizas liec pie pārejām. Puravu pārgriez gareniski uz pusēm un rūpīgi noskalo. Nogriez sakņu daļu un augšējo lapu daļu, tās liec pie buljona mizām. Vidus daļu atstāj griešanai.
Nomizo ķiploku. Ar mizām zināsi, ko darīt.
Nomizotos dārzeņus griez nelielos vienādos kubiņos. Ķiploku – plānās šķēlītēs. Visus atgriezumus, galiņus liec pie buljona atgriezumiem.
Sagrieztos dārzeņus liec kastītē vai maisiņā un uzglabā ledusskapī, līdz dosies pārgājienā.
Buljonam ņem palielu katlu. Katlu uzkarsē. Liec katlā buljona atgriezumus un strauji apcep. Lej klāt aptuveni divus litrus ūdens un vāri uz mazas uguns divas stundas. Pēc tam buljonu nokās caur sietiņu. Gatavo buljonu ielej noslēdzamā traukā. Ideāli, ja tas ir termoss.

meza_receptePārgājiena diena
Uzbriedinātās grūbas noskalo. Pārber grūbas pārgājienam piemērotā traukā.
Ieliec somā sagrieztos dārzeņus, ja izvārīji buljonu, paņem arī to.
Uz smalkās rīves sarīvē cieto sieru, ieliec to trauciņā un liec somā, paķer arī krēmsieru, sviestu, eļļu un sāli.

Vēl somā jāatrod vieta vārītajiem un nevārītajiem kartupeļiem, un neaizmirsti paņemt kūpināto cūkas galvu. Ja neizdevās nopirkt kūpinātu cūkas galvu, derēs arī kūpināts cūkas stilbs, kājas, ausis vai vaigs.
Gatavošanai būs nepieciešams koka dēlītis, koka karote, vidēja izmēra nazis un katls, kura izmērs atkarīgs no tā, cik daudz vēlies pagatavot.

Gatavošana pie ugunskura
Nomizo lielos kartupeļus, sagriez tikpat lielos gabalos kā pārējie dārzeņi.
Uz uguns novieto katlu, uzkarsē. Uzkarsētajā katlā lej eļļu, ieber visus sagrieztos dārzeņus. Ik pa laikam apmaisot, cep tos, līdz viegli brūni, pievieno sviestu un grūbas. Turpini cept aptuveni piecas minūtes, tad liec klāt gaļu (šo ēdienu droši var gatavot arī bez gaļas). Pakāpeniski pievieno buljonu, turpinot maisīt.
Kamēr grūbas vārās, protams, atver alu un ieber oglēs vārītus mazos kartupeļus.
Ļauj kartupeļiem kārtīgi apcepties melniem. Kad tie gatavi, nolobi melno ārmalu.
Pavāri visu 15 minūtes, pagaršo – ja grūbas un dārzeņi ir tik mīksti vai cieti, kā tev patīk, ņem ārā gaļu, sagriez mazākos gabalos. Grūbām pievieno cieto sieru un krēmsieru.
Pārvieto katlu uz mazākas uguns un turpini gatavot apmēram piecas minūtes, visu laiku aktīvi maisot.
Pēc savas izvēles gaļu vari likt klāt grūbām katlā vai pasniegt atsevišķi.
Grūbas pasniedzot, virsū liec izlobītos oglēs ceptos kartupeļus un kraukšķīgos sīpolus.

Kuru alu izvēlēties? Grūbu grūdenis ir, krēmīgs, barojošs, intensīvām garšām bagāts ēdiens, kuru baudot dabā labi papildina Mežs vai Trīs indiāņi.

PUPIŅU UN ĶIPLOKU SMĒRIŅŠ

pupinu_kiploku_smerinsVajadzēs
  • 400 g konservētu pupiņu
  • 1 nelielu sīpolu
  • 3 ķiploka galviņas
  • Nelielu burkānu
  • 2 g malta kumīna
  • 2 g maltu ķimeņu
  • Sāli pēc garšas
  • Čili
  • 300 ml rapšu vai saulespuķu eļļas
  • 100 g magoņu sēklu
  • Pusi laima
  • 2 tējkarotes kūpinātas paprikas pulvera
  • Pustējkaroti Kajennas piparu pulvera

 

Pagatavošana

Eļļā cepti ķiploki
Ķiplokus nomizo, liec katliņā, pielej visu eļļu. Gatavo uz mazas uguns, līdz ķiploki mīksti un zeltaini brūni.Katliņu liec malā un ļauj atdzist. Kad eļļa atdzisusi, nokās to caur sietiņu un ielej cieši aiztaisāmā traukā vai pudelē. Ķiplokus saglabā, tie būs nepieciešami vēlāk.
Eļļa būs nepieciešama vēlāk, bet atlikums noderēs, gatavojot citus ēdienus.

Pupiņu un ķiploku smēriņš
Nomizo sīpolus, burkānus un sagriez mazos gabaliņos, arī čili ar visām sēkliņām sagriez. Uz plīts uzkarsē katlu. Pievieno mazliet eļļas un apcep dārzeņus viegli brūnus. Pievieno dārzeņu buljonu tik daudz, lai tas nosedz dārzeņus. Ja nav buljona, var liet ūdeni.
Vāri, līdz dārzeņi mīksti un jūk ārā. Ļauj tiem mazliet padzist.
Konservētās pupiņas nokās un noskalo ar aukstu ūdeni. Liec bļodā ar augstām malām. Pievieno ceptos ķiplokus. Blendē ar rokas blenderi, pakāpeniski pievienojot dārzeņus ar buljonu. Pievieno sausās garšvielas un 3 ēdamkarotes ķiploku eļļas. Turpini blendēt līdz viendabīgai, krēmīgai masai.

Magoņu sēklas apgrauzdē karstā pannā bez taukvielām. Kad sēkliņas apgrauzdētas, pannu ņem nost no plīts, uzspied laima sulu, apmaisi un pievieno kūpinātas paprikas pulveri un Kajennas piparus.
Pupiņu smēriņu pasniedz atdzisušu un pārkaisītu ar asajām magonēm (ja nevēlies asas, Kajennas piparus var aizstāt ar ķiploku pulveri). Pabeidz, uzlejot pa virsu tējkaroti ķiploku eļļas.
Gatavo smēriņu liec traukā un uzglabā vēsumā līdz pārgājiena dienai.

UGUNSKURA MAIZE, CEPTA UZ KOKA IESMA

Ugunskura_maize_cepta_uz_iesma
Mīkla (jāpagatavo mājās pārgājiena rītā vai iepriekšējās dienas vakarā)
  • 450 g kviešu miltu
  • 200 ml silta ūdens
  • 45 g sviesta
  • Sakultu olu
  • 15 g sausā rauga
  • 45 g cukura
  • 1 tējkaroti sāls
  • Pustējkaroti kurkumas
  • 1 ēdamkaroti maltu ķimeņu

Mīkla

Lielā bļodā samaisi miltus, sāli, cukuru, garšvielas un sauso raugu. Pievieno olu un silto ūdeni. Izmīci mīklu 10–15 minūtes, līdz tā kļūst gluda un elastīga. Mīklai jābūt viegli lipīgai, bet ne ķepīgai.

Mīklu liec viegli ieeļļotā bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj siltā vietā uz 40 minūtēm uzrūgt. Pēc 40 minūtēm no mīklas viegli izspied gaisu. Liec mīklu traukā, kuru ņemsi līdzi pārgājienā. Galvenais, lai gaiss nepiekļūst mīklai, – traukam jābūt cieši noslēgtam.

Ja mīklu gatavo iepriekšējā vakarā, pa nakti to uzglabā ledusskapī.

Cepšana
Sagatavo aptuveni 60 cm garus koka iesmus.
Ņem iepriekš pagatavoto mīklu, viegli izmīci, ja pārāk lipīga, apkaisi ar līdzi paņemtajiem miltiem. Ar nazi nogriez nelielu gabalu no mīklas un ar rokām izrullē to garenā desā. Mīklu tin ap iesmu, atkārto to ar pārējiem iesmiem. Ļauj mīklai 10 minūtes uz iesma parūgt un tad cep virs karstām oglēm, bet ne virs atklātas liesmas, citādi ārpuse apdegs, bet iekšpuse paliks jēla.Cep, līdz maize tumši brūna un saspiežot ir atsperīga, vai arī nolauz mazu gabaliņu un pagaršo.
Maizi ēd kamēr silta kopā ar pupiņu smēriņu.

Kuru alu izvēlēties? Uz uguns svaigi ceptā maize un pupiņu smēriņš alus mīļotājiem ļauj rotaļāties. Pamatīgāka alus cienītāji novērtēs Ferdinanda saderību, bet vieglāka un zāļaināka alus mīļotāji priekšroku dos Laikabriedim.

KARAMELIZĒTI ĀBOLI AR MIEŽU IESALU UN JOGURTU

karamelizeti_aboli_ar_miezu_iesalu_un_jogurtuDarbi, kas jāizdara mājās pirms pārgājiena

Medū karamelizētas auzu pārslas

  • 50 g auzu pārslu
  • 30 g medus
  • 10 g sviesta
  • Sulu no puscitrona

Pagatavošana
Uz aukstas pannas bez taukvielām uzber auzu pārslas un grauzdē uz vidējas uguns, līdz pārslas sāk viegli brūnēt.
Pārslām pievieno medu un sviestu, visu laiku maisot ar metāla karoti.
Kad auzu pārslas sāk strauji brūnēt, pievieno citrona sulu. Turpini maisīt, līdz pārslas kļuvušas zeltaini brūnas. Pannu ņem nost no plīts, bet turpini maisīt, jo panna kādu laiciņu būs karsta.
Uz paplātes izklāj cepampapīru. Pārslas ber uz cepampapīra un izlīdzini plānā kārtiņā. Kad pārslas atdzisušas, sadrupini smalkākos gabalos.
Līdz pārgājienam uzglabā sausā vietā kastītē ar vāciņu.

Jogurts ar citronu un kanēli

  • 200 g grieķu jogurta
  • 1 citronu
  • Pustējkaroti kanēļa
  • 2 ēdamkarotes cidoniju sīrupa

Pagatavošana
Jogurtu ieliec bļodā. Ar smalku rīvi pierīvē citrona miziņas dzelteno daļu. No puscitrona piespied sulu, pievieno kanēli un cidoniju sīrupu. Visu samaisi.
Jogurtu liec traukā ar vāciņu un līdz pārgājienam uzglabā ledusskapī.
Pārgājiena dienā
Jāpaņem jogurts un karamelizētās auzu pārslas.

Mieža iesalā karamelizēti āboli

  • 0,5 kg ābolu
  • 100 g cukura
  • 50 g miežu iesala ekstrakta
  • Puscitronu
  • 50 g sviesta

Gatavošanai uz ugunskura būs nepieciešama vidēja izmēra panna, kā arī koka dēlītis, metāla karote un vidēja izmēra nazis.

lielais_kristaps_receptesGatavošana pie ugunskura

Ābolus pārgriez un izņem serdes. Ābolus griez lielās daivās.
Uz pannas ber cukuru un novieto to uz oglēm. Ļauj cukuram izkust, bet nemaisi, lai neveidojas kunkuļi.
Kad cukurs sācis karamelizēties un kļūst tumši brūns, liec iekšā ābolus, pielej iesalu un visu apmaisi. Pievieno sviestu un citrona sulu, liec pannu uz lielākas uguns, ļauj visam karamelizēties aptuveni piecas minūtes. Pēc tam pannu novieto uz mazākas uguns un ļauj visam sutināties vēl piecas minūtes.
Ābolus pasniedz siltus kopā ar jogurtu un karamelizētajām auzu pārslām.
Zaķskābenes, tāpat kā alus, piestāv arī šim desertam, nekautrējies un droši liec tās pa virsu, ja ir pa rokai.

Kuru alu izvēlēties? Saldskābo karamelizēto ābolu desertu iesakām baudīt ar Lielo Kristapu, kurš mazliet piebremzēs un līdzsvaros baudas mirkli. Bet tie, kuri vēlas no tiesas izdancināt savas garšu kārpiņas pie lūpām, lai ceļ Zintnieku.