ĒD AR ALU. MIĶEĻI

Miķeļi jeb apjumības ir gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki. Labībai jābūt nopļautai, bet kartupeļiem un citām saknēm jātup pagrabā. Apjumībās mielasta galdam no pārticības un sāta ir jālūst, bet alum jāplūst kā spēcīgai upei, kas pārrāvusi aizsprostu. Šoreiz Andris Ūpis mums galdā ceļ pupiņu pudiņu, jēra karbonādi un kādu īpašu desertu.

RECEPTES:

PUPIŅU PUDIŅŠ ar kūpinātu cūkas krūtiņu

Receptes_mikeldiena_pupinu_pudins_cukas_krutinnaVajadzēs

Pupiņu pudiņam

  • 180 g miltu
  • 6 olas
  • 300 ml piena
  • 200 ml ūdens
  • 200 g kūpinātas cūkas krūtiņas
  • 400 g vārītu/ konservētu pupiņu
  • 20 g sinepju
  • 4 g sāls
  • 2 g piparu
  • Rapšu eļļu

Mārrutku un piparmētru pesto

  • 40 g mārrutku no burciņas
  • 10 g piparmētru
  • 10 g pētersīļu
  • 20 g ābolu etiķa
  • 10 g cukura
  • 100 ml rapšu eļļas
  • 2 g sāls

Kāpostam

  • 1/2 kāposta galviņas
  • 100 ml ābolu etiķa
  • 20 g cukura
  • 4 g sāls

Ceptu biešu smēriņam

  • 300 g ceptu nomizotu biešu
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 50 g lazdu riekstu
  • 4 g malta kumīna
  • 2 g sāls
  • 4 g cukura

Marinētam rutkam

  • 1 rutku
  • 100 g medus
  • 100 ml ābolu etiķa
  • 2 g sāls
pupinu_pudins_un_alusPagatavošana

Pupiņu pudiņš
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Bļodā ar mikseri saputo olas. Uzputotajām olām pievieno miltus, ūdeni, pienu un turpina putot. Gatavo masu liec ledusskapī uz pusstundu, no ledusskapja izņem atdzesētu Radziņu, baudi nesteidzoties, tev ir laiks.
Kamēr malko alu, sagriez kūpināto krūtiņu nelielos gabaliņos. Uzkarsē pannu un apcep gaļu, pievieno pupiņas un sinepes. Karstumizturīgus trauciņus iesmērē ar eļļu. Sadali pa trauciņiem pupiņas un liec cepeškrāsnī. Kad trauciņi uzkarsuši, lej tajos pudiņa masu līdz pusei. Turpini cept 15 minūtes.

Mārrutku un piparmētru pesto
Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā.

Kāposts
Ar mizotāju saskuj kāpostu garās plēksnēs. Saspaidi kāpostus ar rokām, lai izdalās sula. Pievieno pārējās sastāvdaļas un kārtīgi izmaisi.

Ceptu biešu smēriņš
Katru bieti ietin fillijā un cep 180 grādos, līdz mīkstas. Sagriez mazākos gabalos. Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā.

Marinēts rutks
Rutku kārtīgi nomazgā un ar mizotāju saskuj garenās šķēlēs. Rutkam pievieno pārējās sastāvdaļas un kārtīgi samaisi.

Kuru alu izvēlēties?
Pupiņu pīrāgs ir sātīga uzkoda, kas pamatoti pieskaņota Miķeļu jeb apjumības svētīšanai. Visi lauku darbi ir apdarīti, raža ievākta – ir laiks iestiprināties. Barojošs pīrāgs ar svaigu Trīs indiāņu malku vai pikanto Piparu būs tieši laikā.

 

JĒRA KARBONĀDE AR KAULIŅU cidoniju un kumīna glazūrā

Jera_karbonade_ar_kaulinuVajadzēs
  • 1 kg jēra karbonādes ar kauliņu, nesagrieztas
  • 10 g malta kumīna
  • 100 ml cidoniju sīrupa
  • 5 g sāls
  • 5 ķiploka daiviņas
  • 1 kg kartupeļu
  • 50 g sviesta
  • Rapšu eļļu

Pagatavošana

Jēra karbonāde

Jēra karbonādi laikus izņem no ledusskapja, lai gaļa ir istabas temperatūrā. Gaļu ierīvē ar sāli un apviļā maltā kumīnā. Pannu ar eļļu uzkarsē ļoti karstu. Uz pannas liec jēru un nobrūnini no visām pusēm. Uz pannas uzlej cidoniju sīrupu un ļauj 5 minūtes karamelizēties. Ar ēdamkaroti laisti karsto sīrupu pār jēru. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uz cepamās paplātes izklāj cepampapīru. Liec virsū jēru un cepeškrāsnī cep 20 minūtes. Ja vēlies vidēju gatavības pakāpi, gaļas temperatūrai iekšpusē jāsasniedz 55 grādus. Pirms griez gaļu mazākos gabalos, ļauj tai 10 minūtes atpūsties, neaizmirsti arī par sevi un nobaudi atdzesētu Sencīti.

Cepti placināti kartupeļi

Kartupeļus kārtīgi nomazgā un liec vieglā sālsūdenī (apmēram tik sāļā kā ūdens Baltijas jūrā). Vāri, līdz tie mīksti un gandrīz jau jūk ārā. Ļauj atdzist. Kartupeļus liec uz dēlīša un ar roku saspied plakanus. Uz pannas uzlej daudz eļļas un uzkarsē. Cep kartupeļus, līdz tie ir zeltaini un kraukšķīgi no abām pusēm. Sviestu pievieno neilgi pirms cepšanas beigām. Pievieno sāli pēc garšas.

Mikeli_alus-receptesKuru alu izvēlēties?

Kad diendusa pēc sātīgās uzkodas izgulēta, laiks turpināt mielastu. Ja vēl atlikuši kāposti vai marinētais rutks, tad pavisam labi, jo dārzeņu svaigums labi piestāv tvirtajai jēra gaļai un ceptajiem kartupeļiem. Ja esi gose cienītājs, tad šis ir īstais laiks, lai atvērtu Asaru. Bet, ja tev vēl atlicis piparmētru un mārrutku pesto, tad daudz nedomā un smērē to uz ceptajiem kartupeļiem, maltītei klāt piedzerot komplimentējošo Anastasiu (vai Ausmu).

 

ĀBOLU un ĶIRBJU ZEFĪRS ar ābolu biezeni un mežrozītēm

Vajadzēs

Lai pagatavotu zefīru, būs nepieciešams cukura termometrs. Ja nav pa rokai un arī no kaimiņa nevar aizņemties, iesaku pasūtīt kādā no interneta veikaliem.v

Zefirs_un_alusZefīram
  • 1 kg skābu ābolu
  • 300 g muskata ķirbja
  • 300 g cukura
  • 200 g cukura sīrupa
  • 200 ml ūdens
  • 20 g želatīna
  • 1 olu

Karamelizētām auzu pārslām un ķirbju sēklām

  • 100 g auzu pārslu
  • 100 g lobītu ķirbju sēklu
  • 100 g cukura

Ceptu ābolu mērcei

  • 200 g cepto ābolo un ķirbja, kas paliek pāri no zefīra receptes
  • 20 g ābolu etiķa
  • 50 g cukura

Cidoniju sīrupā karamelizētām mežrozītēm 

  • 20 mežrozītes augļu
  • 100 ml cidoniju sīrupa
Zefirs_ar_biezeni_receptePagatavošana

Zefīrs
Darbs nebūs grūts, bet laiku prasīs. Tāpēc jau laikus ledusskapī liec vairākas sev tīkamas Labieša alus bundžas.

Ābolus griez uz pusēm un izgriez serdi. Arī ķirbim izņem sēklas un sagriez ābolu pušu izmēros. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Kārto ābolus uz cepampannā izklāta cepampapīra ar miziņas pusi uz augšu. Arī ķirbi liec uz pannas un cep, līdz ļoti mīksti. Laiks atkarīgs no ābolu šķirnes un lieluma. Kad āboli padzisuši, ar karoti atdali miziņu no ābola. Šādu pašu operāciju veic arī ķirbim. Zefīram būs nepieciešami 175 g cepto ābolu un 175 g ceptā ķirbja, pārējo izmanto cepto ābolu mērcei. No nosvērtajiem āboliem un ķirbja sablendē biezeni. Izberz biezeni caur sietiņu un ļauj padzist. Uzkarsē 100 ml ūdens. Dziļā bļodā ieber želatīnu un pārlej karstu ūdeni. Katliņā ieber cukuru, cukura sīrupu un atlikušos 100 ml ūdens. Nemaisi! Tas ir svarīgi! Piestiprini cukura termometru pie katliņa un uz vidējas uguns karsē sīrupu līdz 115 grādiem. Kad temperatūra sasniegta, katliņu ņem nost no uguns. Ļauj tam mazliet atdzist. Tikmēr silto biezeni puto ar mikseri kopā ar želatīnu un olas baltumu. Kad masa kļuvusi gaiša un putas stingras, pakāpeniski pievieno silto sīrupu. Te tev noderēs palīdzība, jo putošanu nedrīkst pārtraukt. Ideāli, ja mājās ir mikseris uz statīva, ja ne, pasauc kādu mājinieku vai kaimiņu. Turpini masu putot, līdz tā kļuvusi spīdīga, stingra un gaisīga. Laika izteiksmē tās būs aptuveni 15 minūtes. Uz virsmas izklāj cepampapīru. Gatavo masu ar karoti izkārto uz papīra nelielās kaudzītēs un atstāj uz diennakti žūt. Nākamajā dienā zefīru apviļā auzu pārslu un ķirbju sēklu drumstalās un pasniedz ar ābolu mērci.

Karamelizētas auzu pārslas un ķirbju sēklas
Uz sausas un siltas pannas ber auzu pārslas un uz vidējas uguns grauzdē, līdz tās kļūst zeltainas. Pievieno cukuru, karsē, līdz izveidojas zeltaina karamele. Uz virsmas izklāj cepampapīru. Gatavo masu vienmērīgi izlīdzini uz cepampapīra. Kad masa pavisam atdzisusi, to sasmalcini smalkās drupačās.

Ceptu ābolu mērce

Pāri palikušos ābolus un ķirbi sasmalcini ar nazi parupjos gabalos. Katlu liec uz plīts. Ielej ābolu etiķi un pievieno cukuru. Kad cukurs izkusis un šķidrums sāk burbuļot, pievieno ābolus un ķirbi. Uz mazas uguns sautē 5 minūtes. Ņem nost no plīts un ļauj atdzist.

Cidoniju sīrupā karamelizētas mežrozītes

Mežrozītes augļus pārgriez uz pusēm un iztīri sēkliņas. To darot, iesaku izmantot cimdus. Uz sausas un karstas pannas ber virsū mežrozītes. Apsvilini. Nogriez mazāku uguni. Pievieno cidoniju sīrupu un ļauj karamelizēties 5 minūtes. Ja mežrozītes nav pieejamas, vari izmantot rudens dzērvenes vai avenes.

Alus_limonade_kirseneKādu alu izvēlēties?

Cerams, ka pēc jēra un kartupeļiem neesi padevies, bet joprojām turies nomodā, jo ir bezgala tīkami, ja sātīgu maltīti var noslēgt ar desertu. Šim rudenīgajam zefīram, kurš pats par sevi atgādina gabaliņu no mākoņa maliņas, teicami piestāv mūsu eksperimentālās sērijas ķiršu braggot E024. Bet, ja pēcāk jāsēžas pie mašīnas stūres, tad Ķirsene varētu būt pareizā izvēle.